Wat is er te zien en te doen in het Fries Museum?

21 november 2022

Het Fries Museum, dat beschikt over een omvangrijke en gevarieerde collectie, zet deze collectie in om de bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven. Bekijk de agenda wat er te doen en te zien is!


Wat is er TE ZIEN en TE DOEN in Het Fries Museum?

NEST: Theatervoorstelling bij Petrit Halilaj

Wat als je plots je veilige nest zou verliezen? Ga mee op een theatrale reis door de tentoonstelling Petrit Halilaj: You used to fly, go everywhere and wake up those who are asleep. Geïnspireerd door het werk van de Kosovaarse kunstenaar maakten studenten van de opleiding Docent Theater (NHL Stenden) een voorstelling met onder anderespoken word, soundscapes, dans, animatie en documentaire. Aan de hand van intieme en persoonlijke performances, wordt je meegenomen door de tentoonstelling. De studenten gebruiken thema’s als eenzaamheid, vasthouden aan het verleden en zusterschap vinden; thema’s die Petrit Halilaj in zijn werk aansnijdt.
Data: 4 december
Tijd: 12.30 – 15.30 uur
Prijs: gratis, exclusief museumentree
Aanmelden via de ticketpagina

Nest Fries museum

Middeleeuws ambacht: Drinkhoorn

Aanzienlijke families, kloosters, kerken en gilden bezitten vaak hun eigen, prachtig versierde drinkhoorns. Tijdens deze workshop versier je een drinkhoorn met een metalen rand en gestempelde plaatjes. Voorafgaande aan de workshop doe je inspiratie op in het museum, een gids vertelt je meer over de rijkversierde drinkhoorns die we in de tentoonstelling laten zien. Onder leiding van archeoloog Sebastiaan Pelsmaeker werk je in het museumatelier aan je eigen drinkhoorn.
Data: 10 december
Tijd: 14.00 – 14.30 uur
Prijs: 40 euro
Aanmelden via de ticketpagina

Rondneuzen in Ferhaal fan Fryslân

Prikkel je zintuigen en ervaar de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân eens op een andere manier. In deze exclusieve geurwandeling door de tentoonstelling, in samenwerking met Frank Bloem van The Snifferoo, waan je jezelf het ene moment in de sportkantine van SC Cambuur en het andere moment in een Middellandse Zee-tafereel van Alma-Tadema. Rondneuzen door het museum was nog nooit zo letterlijk.

Data: Zaterdag 10 december
Tijd: 12.00 – 13.00 uur en 13.30 – 14.30 uur
Prijs: 6 euro, exclusief museumentree
Aanmelden via de ticketpagina

Rondneuzen fries museum

Dungeons & Dragons avond

Op 10 december slaan Stichting Mythemakers, het Fries Museum en IIS (LF2028) de handen ineen. Tijdens deze avond kun je het spel Dungeons & Dragons spelen waar speciaal Friese verhalen voor zijn geschreven. Met dobbelstenen in de hand en in je achterhoofd de persoonlijkheid van je karakter beweeg je door een stukje Friese geschiedenis. De spelleiders van Mythemakers beschrijven de wereld en het verhaal; aan jou om de keuzes te maken die het verhaal tot een goed (of slecht?) einde gaan brengen. Wie weet vecht je met Grutte Pier mee, bouw je aan de Oldehove, reis je naar het klooster van Burgum of onderzoek je de vloek van Dockum. Iedereen is welkom: zowel ervaren D&D spelers als nieuwe spelers.
Data: Zaterdag 10 december
Tijd:
17.00u – 23.00u (of volg aparte onderdelen van het programma)
Prijs: 5 euro,
(incl. museumbezoek, speed-college, spelavond en een hapje eten)
Aanmelden via de website van het Fries Museum

Rondleidingen door Vrijheid, Vetes, Vagevuur

Ontdek Vrijheid, Vetes, Vagevuur aan de hand van een interactieve rondleiding. Wandel met een museumgids mee door een landschap bomvol kastelen, kerken en kloosters. Kom meer te weten over de vetemaatschappij, verwoestende pestpandemie en de gewelddadige kruistochten.
Onze interactieve en laagdrempelige rondleidingen vinden plaats in kleine groepen en zijn ook leuk voor families.

Data: Zondag 4, 11 en 18 december
Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Prijs: 6 euro, exclusief museumentree

Aanmelden via ticketpagina

Kerstvakantie: Levensgrote fabeldieren

Als je een dier mag bedenken, hoe zou deze er dan uitzien? Kom in de kerstvakantie naar het Fries Museum en ontwerp jouw eigen middeleeuwse fabeldier. Onder leiding van een kunstenaar maak je een levensgroot fantasiedier met magische krachten en bijzondere eigenschappen. In een gezamenlijke optocht paradeer je vervolgens met je eigen fabeldier door de stad.

Datum: 27, 28, 29, 30 december en 3, 4, 5, 6 januari
Tijd: 13.00 – 16.00u
Prijs: gratis op vertoon van een volwassene met entreebewijs
Van te voren reserveren is niet nodig.
 

Kerstvakantie museum

Zondag doe-dag

Laat je inspireren door de huidige tentoonstellingen en doe mee met Zondag doe-dag. Speciaal voor families met jonge kinderen worden er iedere zondag diverse familieworkshops georganiseerd. Duik in de tijd van de middeleeuwen in Friesland en maak je eigen legendarische zwaard, klei een fantasievogel zoals uit het werk van Petrit Halilaj of decoreer je eigen Friese Klomp. Iedere zondag doen we een andere workshop!

Data: Iedere zondag (met uitzondering van 25 december)
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Prijs: gratis op vertoon van een volwassene met een geldig toegangsbewijs

Van te voren aanmelden is niet nodig

Familiespoor Vrijheid, Vetes, Vagevuur

Niet alleen de geschiedenisliefhebber kan zijn hart ophalen, Vrijheid, Vetes, Vagevuur is ook bij uitstek geschikt voor een uitje met het hele gezin. Kinderen van 8 tot 12 jaar oud mogen met een schatkaart zelfstandig op ontdekkingstocht door de tentoonstelling. Achter luikjes, in laadjes en op andere ‘verborgen’ plekken ontdekken ze de verdwenen wereld van de middeleeuwen op hun eigen manier: hoe zwaar is een maliënkolder? Hoe leerden monniken schrijven? En waarom schoor Wybe van Grovestins (Skerne Wiebe) zijn halve hoofd kaal? Aan het eind mogen ze naar huis met een heuse Friese muntfibula.

Gratis te doen bij je bezoek aan de tentoonstelling

Familiespoor Petrit Halilaj

Wandel spelenderwijs door de tentoonstelling Petrit Halilaj. Met het familiespoor bij de tentoonstelling vouwen gezinnen zelf een happertje met daarin verschillende vragen. Aan de hand van deze vragen gaan gezinnen in gesprek over het werk.

Gratis te doen bij je bezoek aan de tentoonstelling

Podcast Vrijheid, Vetes, Vagevuur

De eigenzinnige, imposante en welvarende Friezen waren internationaal beroemd (of berucht) in de Middeleeuwen. Maar veel kennis over die tijd lijkt verloren te zijn gegaan. Hoe zag de Fries er uit? Wat weten we over de gewelddadige vetemaatschappij? Waarom namen Friezen massaal ‘het kruis aan’ en sloten ze zich aan bij kruistochten? En informatie is niet het enige dat verloren gegaan is. Van de honderden kerken, kloosters en stinsen, bleven slechts één klooster en één stins bewaard. Hoe kan dat? Michael Schaap onderzoekt deze vragen en meer, samen met Diana Spiekhout, conservator van de tentoonstelling, en Hans Mol, emeritus hoogleraar Friese middeleeuwse geschiedenis.
Gratis te luisteren op de website van het Fries Museum en diverse podcastapps

Luisterwandelingen in Tota Frisia

Journalist en theatermaker Tom Tieman neemt de luisteraar mee terug in de tijd terwijl hij de middeleeuwse sporen in Ostfriesland, Feanwâlden, Aduard, Rinsumageast en Ter Apel bezoekt. Hij interviewt diverse experts, die wijzen op prachtige details en echte ‘insider tips’ geven. Het Fries Museum nodigt iedereen uit deze bijzondere locaties te bezoeken onder het genot van deze gratis audiotours. De luisterwandelingen zijn voor iedereen (ook wie niet tot een bezoek in staat is) te beluisteren via de website van het Fries Museum.
Gratis te luisteren op de website van het Fries Museum  

TE ZIEN

Vrijheid, Vetes, Vagevuur – 10 september 2022 t/m 7 mei 2023

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven. Deze grote tentoonstelling sluit naadloos aan op het hooggewaardeerde Wij Vikingen in 2019.

Petrit Halilaj – 16 april 2022 t/m 5 maart 2023

Het Fries Museum presenteert de eerste tentoonstelling van Petrit Halilaj in Nederland. Met installaties, tekeningen en video’s verkent Halilaj (1986 Kostërrc, Kosovo) thema’s als culturele identiteit, nationaliteit en erfgoed. Zijn biografie is vaak het vertrekpunt voor zijn werk. Vogels en andere dieren komen herhaaldelijk in het werk voor, doorgaans als metaforen voor transformatie. Bijvoorbeeld in grootschalige installaties waar motkostuums en vogelachtige sculpturen te zien zijn. Ru (2017) en Shkrepëtima (2018), twee van zijn meest gerenommeerde, monumentale projecten, zijn vanaf het voorjaar van 2022 te ervaren in Leeuwarden. In zijn solotentoonstelling in het Fries Museum, verweeft Halilaj realiteit en verbeelding in installaties die de rol van kunst en cultureel erfgoed binnen een gemeenschap belichten.

Herenigd door Mondriaan – 22 oktober t/m 4 juni 2023

Het Fries Museum heeft een vroeg schilderij van Piet Mondriaan aangekocht. Het gaat om een portret van het Friese echtpaar Egbert Roels Kuipers en Jantje Tjeerds Wiegersma. Mondriaan schilderde het portret in 1901, jaren voor hij zijn kenmerkende abstracte stijl in rood, geel en blauw ontwikkelde. Het portret is van 22 oktober 2022 tot en met 4 juni 2023 te zien in de tentoonstelling Herenigd door Mondriaan in het Fries Museum in Leeuwarden.

 Somebody’s Homeland, Somebody’s Goldmine – 27 augustus t/m 19 februari 2023

Het Fries Museum presenteert hedendaagse kunst uit eigen collectie, waaronder recente aanwinsten en niet eerder vertoond werk. In Somebody’s Homeland, Somebody’s Goldmine staat het thema landschap centraal. Wat is onze relatie met onze omgeving, op lokale en globale schaal? De kunstenaars laten verschillende artistieke perspectieven zien op het onderwerp, van persoonlijke relaties met een specifieke plek tot politieke en technologische reflecties.

Fertile Grounds: Een nieuwe blik op Friese veenweide met Christien Meindertsma – 7 mei 2022 t/m 10 april 2023

Het voor ons zo typische Friese landschap, met zijn groene weides begraasd door koeien, is door de mens gevormd. Het veenweidegebied, ooit afgegraven voor turfwinning, kampt met bodemdaling en een complex waterbeheer. Hoe kunnen we het platteland zo gebruiken dat zowel boeren als land en dier floreren? Als onderdeel van de Friese Triënnale Arcadia nodigt het Fries Museum ontwerper Christien Meindertsma uit om samen met internationale curatoren Laura Drouet en Olivier Lacrouts (studio d-o-t-s) te reflecteren op het Friese veenweidegebied. Van 7 mei 2022 tot en met 10 april 2023 presenteren zij hun analyse van de huidige situatie en schetsen scenario’s voor de toekomst.

Doorlopend in Fries Museum

Hindeloopen: Éric van Hove – doorlopend

Blikvanger in de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq (2019) was een replica van het motorblok uit een Caterpillar D9 bulldozer. Van Hove (Algerije, 1975) demonteerde het blok en vroeg 41 ambachtslieden alle 295 onderdelen na te maken. Speciaal voor de tentoonstelling werd bovendien een nieuw kunstwerk gemaakt; een replica van de motor uit een veldhakselaar, een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische ambachtsmensen maakten met uiteenlopende materialen, van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk, de motor na. De kunstwerken worden in 2021 gepresenteerd naast de Hindelooper Kamer, omdat ook de motorblokken tastbare voorbeelden zijn van culturele uitwisseling.

Ferhaal fan Fryslân – doorlopend

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

Fries Verzetsmuseum – doorlopend

Het Fries Verzetsmuseum is een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

Camperplaats Leeuwarden

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma. Camperplaats Leeuwarden is het hele jaar geopend. Welkom!

Bij aankomst ligt er informatie klaar over het Fries Museum en je krijgt tevens korting als je overnacht bij Camperplaats Leeuwarden. Graag tot snel in Leeuwarden!

 

Terug naar Actueel
Fries Museum

Laatste updates

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram!

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies