Fries Museum wat is er nu te zien en te doen?

10 april 2019

Kom je de stad Leeuwarden bezoeken dan mag een bezoek aan het Fries Museum niet ontbreken. Ontdek de Fries in jezelf, drink een kop koffie of bezoek een film. Het kan allemaal! Ontdek alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

Camperplaats Leeuwarden geeft camperaars graag tips over de leukste uitjes in Leeuwarden. Een bezoekje aan het Fries Museum mag ook zeker niet ontbreken.

TE DOEN

rondleidingen éric van hove: fenduq

Achter elk voorwerp in Éric Van Hove: Fenduq schuilt een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld de D9T, die bulldozer werd ontwikkeld om de infrastructuur in ontwikkelingslanden te verbeteren maar werd uiteindelijk vooral bekend als militair voertuig. Alle bijzonderheden van de tentoonstelling ontdekken onder begeleiding van iemand die er alles vanaf weet? Doe dan mee aan een rondleiding.

Datum: 28 april
Tijd: 13.30-14.30 uur
Prijs: 10 euro plus museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

open atelier: roosje hindeloopen

Al meer dan een eeuw is het familiebedrijf Roosje Hindeloopen gespecialiseerd in traditionele oude Hindelooper kunst, handgemaakte en beschilderde meubelen. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die op authentieke wijze de Hindelooper meubels maakt. Neem een kijkje in de keuken van een kunstenaar! Titus Stallmann gaat twee dagen live aan de slag in de museumhal. Stel vragen en kijk toe terwijl een nieuw kunstwerk ontstaat.

rondleiding fryslân bevrijd

Op 15 april 1945 is Friesland officieel bevrijd van de Duitse bezetter. Meer weten? In deze rondleiding neemt een museumdocent je mee langs ingrijpende verhalen en bijzondere voorwerpen.

Datum: zondag 14 april
Tijd: 13.30 tot 14.30 uur
Prijs: 5 euro plus museumentree
Aanmelden via onze ticketpagina

rondleidingen verzameld werk

Alle bijzonderheden van de tentoonstelling ontdekken onder begeleiding van iemand die er alles vanaf weet? Doe dan mee aan een van de instaprondleidingen.

Datum: 25 april
Tijd: 13.30-14.30 uur
Prijs: 5 euro plus museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

open joodse huizen

Op zondag 28 april zijn er op uiteenlopende locaties in Leeuwarden verhalen en activiteiten rondom het thema vervolging en verzet. Je bezoekt in intieme setting verschillende huizen, monumenten en andere locaties en komt meer te weten over de verborgen geschiedenis van deze plekken.

Datum: zondag 28 april
Aanmelden niet nodig

meivakantie

Zin om in meivakantie wat leuks te doen? In het Fries Museum zijn er van dinsdag 30 april t/m vrijdag 3 mei twee verschillende workshops te volgen. Doe inspiratie op in de tentoonstelling en ga vervolgens zelf aan de slag!
Datums: dinsdag 30 april t/m vrijdag 3 mei
Leeftijd: vanaf 4 á 5 jaar
Aanmelden: op de dag zelf bij de activiteitenbalie (vol=vol)

inleverdag erfgoed tweede wereldoorlog

Heb je nog bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog? Neem ze 3 mei mee naar Gysbert Japicx-seal in Tresoar. Experts zitten klaar om alles in te zamelen en je meer over de achtergrond te vertellen.

Datum: Vrijdag 3 mei
Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Tresoar
Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig

amnesty rights walk

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei is de museumhal het startpunt voor de Amnesty Rights Walk. Tijdens deze stadswandeling ontdek je waar in Leeuwarden tijdens WO2 mensenrechten werden geschonden. Ook test je je mensenrechtenkennis met quizvragen. Starttijden zijn 12.00 en 14.30 uur. De wandelingen sluiten aan op de rondleiding door het Verzetsmuseum.

Datum: zaterdag 4 mei
Tijd: 12.00 – 14.30 uur
Prijs: gratis
Aanmelden: op de dag in de museumhal

herinneren en herdenken

Op 4 mei vindt de Provinciale Dodenherdenking plaats in de Prinsentuin in Leeuwarden. Herdenken gebeurt op veel plaatsen en op veel verschillende manieren. Leer meer over deze tijd en de moeilijke keuzes waar veel Friezen voor stonden in deze rondleiding door het Verzetsmuseum.

Datum: zaterdag 4 mei
Tijd: 13.30 – 14.30 uur
Prijs: 5 euro plus museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

bevrijdingsfestival

Voor kinderen is er op het bevrijdingsfestival 5 mei een creatieve workshop. Ze maken onder begeleiding hun eigen vrijheidstegeltje. Zoek de workshoptent op aan de Groeneweg in Leeuwarden.

Datum: zondag 5 mei
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Prijs: gratis

lezing: opstand van sobibor

Op 14 oktober 1943 leidde Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen, de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publiekelijke erkenning die hij verdiende. In deze lezing biedt Selma Leydesdorff een fascinerend inzicht in een cruciale periode in de geschiedenis. Leydesdorff (1949) is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Datum: dinsdag 7 mei
Tijd: 19.30 – 20.30 uur
Locatie: Tresoar
Prijs: Gratis
Aanmelden: vooraf via
info@tresoar.nl

lezing: verzameld werk

Wil je meer weten over Verzameld werk? In verschillende lezingen vertellen de conservatoren van het Fries Museum over de totstandkoming van de tentoonstelling en wat er achter de schermen allemaal met de collectie gebeurt: van aankopen en lenen tot restaureren en herplaatsen.
Datums: donderdag 9 mei en 23 mei
Tijd: 13.30 – 14.15 uur
Prijs: museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

cursus portretschilderen

Onder leiding van Carolien van Olphen, docente aan de Klassieke Academie Groningen, werk je in vijf lessen aan verschillende portretten met acrylverf. Tijdens de cursus doe je inspiratie op in de tentoonstelling Friezen en ga je zelf aan de slag met diverse technieken.

Datums: Vrijdag 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei en vrijdag 7 juni
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Prijs: 125 euro voor 5 lessen (incl. materiaalkosten, koffie en wat lekkers)
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

workshop edelsmeden

Sanne Bergsma is edelsmid en vertelt je alles over het graveren van edelmetalen. Tijdens deze workshop laat je je inspireren door de werken in de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq. Vervolgens maak je je eigen creatie van edelmetalen onder leiding van Bergsma.

Datum: zaterdag 11 mei
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Prijs: € 50,- excl. museumbezoek (incl. materiaalkosten, koffie en wat lekkers)
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

workshop keramiek

In deze workshop ontdekken deelnemers de fijne kneepjes van het bewerken van klei. Keramist Lies van Huet geeft uitleg over haar ambacht en behandelt verschillende thema’s uit de tentoonstelling. Vervolgens gaan de deelnemers zelf creatief aan de slag met klei.
Datum: zaterdag 18 mei
Tijd: 11.30 – 16.30 uur
Prijs: € 65,- excl. museumbezoek (incl. materiaalkosten, koffie en wat lekkers)
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

 speelfilm mahjouba

Samen met Slieker Film organiseren we deze bijzondere vertoning in het kader van Éric Van Hove: Fenduq. Alle onderdelen van de Mahjouba, een elektrische motorfiets, zijn nagemaakt door lokale ambachtslieden in Marokko. In deze speelfilm plaatst regisseur Meriem Abid het Mahjouba-initiatief in de context van de hedendaagse Marokkaanse samenleving.
Datum: zondag 19 mei
Tijd: 11.30 – 13.15 uur
Prijs: € 5,- op vertoon van je entreeticket van het museum
Aanmelden: vooraf via de website van Slieker Film

rondleidingen verzameld werk

Alle bijzonderheden van de tentoonstelling ontdekken onder begeleiding van iemand die er alles vanaf weet? Doe dan mee aan een van de instaprondleidingen.

Datum: donderdag 23 mei
Tijd: 13.30 – 14.30 uur
Prijs: 5 euro plus museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

TE ZIEN

de dijk – 13 september 2013 t/m 31 december 2021
In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

de elf steden: hans wilschut – 26 januari 2018 t/m 31 december 2021
Verharde wegen, spoorlijnen en kanalen: de afgelopen eeuwen is Friesland flink veranderd. Fotograaf Hans Wilschut documenteert het Friese stedelijke landschap van vandaag. Hij liet zich hierbij inspireren door de prenten van 18de-eeuwse landschapstekenaars. Hij fotografeerde ook Drachten en Heerenveen, plaatsen die eigenlijk geen dorp meer genoemd kunnen worden.

HyperFocal: 0

de terp 14 juli 2016 t/m 31 december 2019
Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. Chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Kerk van Hogebeintum op de hoogste terp van Nederland. Church of Hogebeintum at the highest hill in the Netherlands.

ferhaal fan fryslân 13 september 2013 t/m 31 december 2021
Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

fries land – 26 januari 2018 t/m 31 december 2021
Wat voor land is Friesland eigenlijk? Een unieke animatiefilm toont de transformatie van Friesland door de eeuwen heen. Geografische kaarten en historische interpretaties, van 10.000 jaar voor Christus tot nu, nemen je mee door de tijd. Onderweg worden de veranderingen in het Friese landschap zichtbaar.

fries verzetsmuseum – doorlopend
Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen Hongerwinter. Wel ‘de Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

friezen – 31 maart 2018 t/m 31 december 2021
De tentoonstelling Friezen laat zien hoe door de eeuwen heen naar Friese identiteit gekeken is. Klassieke portretten tonen de Friese elite en geven notabelen en beroemdheden een gezicht. Sinds het begin van de twintigste eeuw leggen kunstenaars ook gewone mensen vast. Het Friese landschap is door de eeuwen heen door talloze kunstenaars gedocumenteerd. De weilanden, meren en altijd aanwezige wind hebben onmiskenbaar een effect op de inwoners van deze streek. Wat vertellen deze portretten ons over de Friezen? Is Friesland echt zo uniek, of is het vooral een onderdeel van Nederland, Europa en de wereld?

hindeloopen – 2 juli 2016 t/m 2 juli 2019
Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze Hollandse meubels uit Amsterdam, kleurrijke stoffen uit India en porselein uit China mee. Dit zorgde voor een eclectische en typische Hindelooper stijl waarin oer-Hollandse en exotische elementen werden gemixt.

lennart lahuis – 8 december 2018 t/m 24 maart 2019
Kunst is voor de eeuwigheid, maar binnen de tentoonstelling van Lennart Lahuis (1986, Leeuwarden) draait alles om vergankelijkheid, erosie en tijdelijkheid. Lahuis verpakt deze thema’s in een poëtische beeldtaal, waarbinnen conceptuele ingrepen, bijzondere materialen en esthetische kwaliteit hand in hand gaan. Rode lijn door de tentoonstelling is de serie waswerken waarmee Lahuis in 2015 de Koninklijke prijs voor de schilderkunst won. De tentoonstelling besluit met nieuw werk waarin de kunstenaar zich richt op de bedreiging van de Europese Unie.

éric van hove: fenduq – 2 februari 2019 t/m 5 januari 2020
Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld komen samen in de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove. Vanaf 2 februari laat de grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq zien wat mensenhanden kunnen maken. Tegelijk zet het werk van de Belgische kunstenaar aan tot nadenken over globale vraagstukken.

neo matloga: neo to love – 20 april 2019 t/m 18 augustus 2019
De levensgrote werken van Neo Matloga (Zuid-Afrika, 1993) verbeelden huiselijke scenes uit zijn jeugd. In zwart, grijs en wit laat de jonge kunstenaar het gezinsleven na de Apartheid zien. Zijn intieme schilderijen, tekeningen en collages tonen mensen die samen eten, dansen of elkaar liefhebben in roerige tijden. Sociale uitingen die universeel zijn. Matloga plaatst dan ook vraagtekens bij de visie op wat normaal en exotisch is, een standaard die sterk beïnvloed is door de westerse beeldvorming.

verzameld werk: de rijke collectie van friesland – 20 april 2019 t/m 15 september 2019
Het Fries Museum geeft een uniek kijkje achter de schermen. De grote tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland laat zien dat de collectie volop in beweging is. Aan de hand van de thema’s ‘kopen’, ‘krijgen’, ‘restaureren’, ‘lenen’, ‘opdracht’ en ‘herplaatsen’ ontdek je wat het museum allemaal doet. Met de grootste provinciale collectie van Nederland beheert het Fries Museum een schatkamer voor komende generaties.

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.

Terug naar Actueel
Fries Museum

Laatste updates

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram!

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies