Fries Museum wat is er nu te zien en te doen?

28 januari 2019

Alle bijzonderheden van de tentoonstelling Rembrandt en Saskia ontdekken onder begeleiding van iemand die er alles vanaf weet? Bezoeken van een antiek-spreekuur in Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum? Slimmer worden dan je meester of juf? Het kan allemaal!

Camperplaats Leeuwarden geeft camperaars graag tips over de leukste uitjes in Leeuwarden. Een bezoekje aan het Fries Museum mag ook zeker niet ontbreken.

lezing: saskia in amsterdam
Froukje de Jong-Krap schreef in 2012 het boek ‘Saskia uit de schaduw van Rembrandt’. Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar wie Saskia Uylenburg was. De schrijfster keek daarbij naar de positie van Saskia ten opzichte van Rembrandt en plaatst haar in de historische context van de Gouden Eeuw. Ze neemt je tijdens in de lezing mee op een tijdreis door het bewogen maar korte leven van Saskia. 2 februari 2019 belicht ze haar leven in Amsterdam.

Datum: zaterdag 2 februari
Tijd: 13.30-14.30 uur
Kosten: 5 euro, excl. museumbezoek
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

instaprondleidingen
Alle bijzonderheden van de tentoonstelling Rembrandt en Saskia ontdekken onder begeleiding van iemand die er alles vanaf weet? Doe dan mee aan een van onze instaprondleidingen op zondag. De instaprondleidingen worden gegeven met behulp van een fluisterset.

Datums: 3, 10, 17 en 24 februari
Tijd: 13.30-14.30
Kosten: 10 euro plus museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

antiekspreekuur
Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum organiseren samen het antiekspreekuur. Bezoekers die meer willen weten over de achtergrond van een voorwerp, kunnen dit voorleggen aan een expert. Conservatoren van zowel het Princessehof als het Fries Museum zetten zich in om een duidelijk beeld te schetsen van de historische betekenis van het voorwerp. Er worden geen uitspraken gedaan over de taxatiewaarde.

Datums: woensdag 6 februari
Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Keramiekmuseum Princessehof
Kosten: museumentree
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum (Let op! Aanmelden is verplicht)

museumjeugduniversiteit
Slimmer worden dan je meester of juf? Doe dan mee aan de MuseumJeugdUniversiteit! Echte experts vertellen in vier lessen over de vele kastelen die vroeger in Friesland stonden. Ook kom je meer te weten over de beroemde schilder Rembrandt en zijn vrouw Saskia. Hoe was het leven in de Gouden Eeuw en wat aten de mensen eigenlijk? Na afloop van de serie krijg je een echt diploma!

Datum: 10 februari
Tijd: 11.30-12.30 uur
Prijs: 20 euro voor de serie van vier colleges
Aanmelden: vooraf via de website van MuseumJeugdUniversiteit

valentijnsavondopenstelling
De tentoonstelling op een extra sfeervol moment bezoeken samen met je valentijnsdate? Kom op donderdag 14 februari naar het museum. Niet alleen is de tentoonstelling dan van 19.00 tot 21.30 uur geopend, het is ook nog eens extra gezellig met zithoekjes en bijzondere activiteiten. Tijdens de avond kun je meelopen met een korte rondleiding door de tentoonstelling en meedoen met de inloopworkshop etsen. Kunstenares Ida Buijs maakt deze avond geënsceneerde portretten geheel in stijl van de avond.

Datums: 14 februari
Tijd: 19.00-21.30 uur
Kosten: 10 euro museumentree per stel
Aanmelden: niet nodig

lezing: een 17de-eeuwse bruiloft
Wil je meer weten over de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw? Kom dan naar een van de verdiepende lezingen in het museum. Net als vandaag waren bruiloften in de 17de eeuw bijzondere gebeurtenissen. Uitbundige feesten, copieuze maaltijden en vele gasten, alles werd uit de kast getrokken. Wat gaf men elkaar cadeau? Wat waren de tradities? Tijdens de lezing geeft Theresa Rösner antwoord op deze vragen en vele andere over de bruiloften van meer dan 300 jaar geleden. Theresa Rösner was als assistent-conservator nauw betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling.
Datum: 16 februari
Tijd: 13.30-14.30
Kosten: 5 euro excl. museumbezoek
Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

voorjaarsvakantie
Nog op zoek naar een leuke activiteit voor met de kinderen in de voorjaarsvakantie? Op dinsdag 19 t/m 23 februari 2019 zijn elke dag vier workshops te volgen. Ze maken samen met de museumdocent een ets of een zelfportret, net als de beroemde Rembrandt.

De workshops zijn gratis toegankelijk voor kinderen, op voorwaarde dat er een betalende ouder mee gaat naar het museum. De ouder kan het museum bezoeken terwijl het kind de workshop volgt. Per betalende ouder mogen er vier kinderen kosteloos meedoen aan de kinderworkshops.

Datums: dinsdag 19 t/m 23 februari 2019
Prijs: gratis voor max. vier kinderen op vertoon van 1 x museumentree voor een volwassene
Aanmelden: uitsluitend op de dag zelf bij de activiteitenbalie (vol is vol, dus kom op tijd)
Kijk voor de inhoud van de workshops op de website van het Fries Museum

TE ZIEN

de dijk – 13 september 2013 t/m 31 december 2021
In de afgelopen eeuwen heeft Friesland blootgestaan aan vreselijke overstromingen. Dit is terug te zien in het Friese landschap, met zijn dijken, kanalen en waterstaatkundige bouwwerken. De tentoonstelling De Dijk vertelt hoe de inwoners van Friesland al ruim 2000 jaar (over)leven in een Delta.

de elf steden: hans wilschut – 26 januari 2018 t/m 31 december 2021
Verharde wegen, spoorlijnen en kanalen: de afgelopen eeuwen is Friesland flink veranderd. Fotograaf Hans Wilschut documenteert het Friese stedelijke landschap van vandaag. Hij liet zich hierbij inspireren door de prenten van 18de-eeuwse landschapstekenaars. Hij fotografeerde ook Drachten en Heerenveen, plaatsen die eigenlijk geen dorp meer genoemd kunnen worden.

HyperFocal: 0

de terp 14 juli 2016 t/m 31 december 2019
Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. Chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Kerk van Hogebeintum op de hoogste terp van Nederland. Church of Hogebeintum at the highest hill in the Netherlands.

ferhaal fan fryslân 13 september 2013 t/m 31 december 2021
Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

fries land – 26 januari 2018 t/m 31 december 2021
Wat voor land is Friesland eigenlijk? Een unieke animatiefilm toont de transformatie van Friesland door de eeuwen heen. Geografische kaarten en historische interpretaties, van 10.000 jaar voor Christus tot nu, nemen je mee door de tijd. Onderweg worden de veranderingen in het Friese landschap zichtbaar.

fries verzetsmuseum – doorlopend
Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen Hongerwinter. Wel ‘de Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

friezen – 31 maart 2018 t/m 31 december 2021
De tentoonstelling Friezen laat zien hoe door de eeuwen heen naar Friese identiteit gekeken is. Klassieke portretten tonen de Friese elite en geven notabelen en beroemdheden een gezicht. Sinds het begin van de twintigste eeuw leggen kunstenaars ook gewone mensen vast. Het Friese landschap is door de eeuwen heen door talloze kunstenaars gedocumenteerd. De weilanden, meren en altijd aanwezige wind hebben onmiskenbaar een effect op de inwoners van deze streek. Wat vertellen deze portretten ons over de Friezen? Is Friesland echt zo uniek, of is het vooral een onderdeel van Nederland, Europa en de wereld?

hindeloopen – 2 juli 2016 t/m 2 juli 2019
Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze Hollandse meubels uit Amsterdam, kleurrijke stoffen uit India en porselein uit China mee. Dit zorgde voor een eclectische en typische Hindelooper stijl waarin oer-Hollandse en exotische elementen werden gemixt.

lennart lahuis – 8 december 2018 t/m 24 maart 2019
Kunst is voor de eeuwigheid, maar binnen de tentoonstelling van Lennart Lahuis (1986, Leeuwarden) draait alles om vergankelijkheid, erosie en tijdelijkheid. Lahuis verpakt deze thema’s in een poëtische beeldtaal, waarbinnen conceptuele ingrepen, bijzondere materialen en esthetische kwaliteit hand in hand gaan. Rode lijn door de tentoonstelling is de serie waswerken waarmee Lahuis in 2015 de Koninklijke prijs voor de schilderkunst won. De tentoonstelling besluit met nieuw werk waarin de kunstenaar zich richt op de bedreiging van de Europese Unie.

éric van hove: fenduq – 2 februari 2019 t/m 5 januari 2020
Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld komen samen in de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove. Vanaf 2 februari laat de grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq zien wat mensenhanden kunnen maken. Tegelijk zet het werk van de Belgische kunstenaar aan tot nadenken over globale vraagstukken.

rembrandt en saskia: liefde in de gouden eeuw – 24 november 2018 t/m 17 maart 2019
Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van het koppel ontdek je hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Terug naar Actueel

Laatste updates

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram!

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies